x

Четене на глас и други техники за ефективно учене на немски език - Езиков Център Шилер

Статия

За да начушите по-бързо и ефикасно немски или който и да е друг чужд език, е необходима ежедневна практика. ДА, това всеки го знае, НО НЕ означава всеки ден да се учи по 8 часа, да ползвате постоянно самоучилите или разговорници! Можете да приложите тези полезни практики и трикове, за да стане ученето на езика, част от ежендевието, без да повлиява особено от на ангажиментите!

Развийте първо пасивните умения

При изучаване на чужд език, най-наред трябва да се развият пасивните и след това активните умения. Пасивни умения са слушането и четенето, а активни са писането и говоренето. Като начинаещи в немския, упражнявайте се да слушате и да четете.

Слушайте немска музика, гледайте немски филми или телевизионни предавания. Но бъдете активни, а не пасивни слушатели.

  • Какво означава пасивен и активен слушател?

Пасивно слушане е когато слушате разговор или песен на немски, без да осмисляте казаното. Това, не само че не носи никакви ползи, но и ще ви загуби времето. Затова когато слушате каквото и да е аудио или видео съдържание на немски (музика, филм, предаване) старайте се да осмисляте това, което чувате. В програмата на всеки курс по немски са застъпени достатъчен брой часове, в които се упражняват именно уменията за слушане. Не ги пропускайте.

  • Как да се упражнявам у дома?

Когато слушате песен, нека текстът ѝ да бъде пред вас. Опитайте да го наизустите като не забравяте да си извадите непознатите думи. Друга полезна техника е да извадите текста на песента както го чувате и след това да го сравните с оригинала.

Изслушайте 10-минутен подкаст или глава от аудиокнига. Накрая направете разбор на това, което сте запомнили. След това го пуснете отново. Опитайте да транскрибирате (запишете на лист или файл) целия текст въз основа на това, което чувате. Това е добър начин да практикувате едновременно уменията за слушане и писане.

Учене чрез четене на глас – да или не?

Четенето на глас е често даван съвет за повишаване ефективността на учене. Но дали този метод действително работи така добре както казват всички? Истината е че, при самоподготовка у дома, четенето на глас няма да ви бъде от голяма полза, понеже то не дава възможност за творческа изява.

Посещението на езиков център, независимо в София или друг град, също играе особено важна роля за постигнаето на успеха.

В програмата на езиковият курс по немски са предвидени достатъчно часове за упражняване на уменията за четене и разказване. В този случай четенето на глас, при това пред определена публика от слушатели, оказва положителен ефект.

Първо, това подобрява произношението. Ако правите грешки докато четете, учителят от курса по немски ще ви поправи на момента, с което се намалява риска да имате пропуски в знанията. Второ, това е добра възможност да обогатите речника си, запомняйки моментално определен набор от думи и изрази. Когато човек чете на глас пред публика, той чете текста по няколко пъти. Един път на глас и още един (или два) наум. Обикновено такива публични изяви ни карат да бъдем по-старателни, за да не се изложим.

Ученето на чужд език е дълъг и сложен процес. Ако искате да добиете трайни знания, преминаването през курс по немски е неизбежно.  Дали ще заложите на индивидуален план на обучение по немски или ще станете част от учебна група, изборът е изцяло ваш. Не забравяйте, че за да затвърждавате знанията си, трябва да упражнявате езика винаги и по всяко време.