x

10 Предимства да учим немски език в група

Статия

Взимайки решението да учим език, се заемаме с нелека задача. Но не защото е трудно, а защото не знаем как да го направим по-лесно и ползотворно. Причините да учим немски език са ясни – искаме да комуникираме свободно с бизнес партньорите ни в Германия или пък да завършим образованието си в някой немски град. Всъщност, каквото и да решим да правим, немският език е най-широко разпространен на нашия континент. Въпреки желанието ни обаче, не се ли сблъскваме често с липсата на мотивация? Или с колебанието дали се справяме добре и дали учим правилно езика? Изучаването на език в група се оказва ключовото решение на всичките ни проблеми. Да видим защо езиковите курсове по този метод са по-полезни:

 

10. Подобряваме езика си

Когато ни учат преподаватели, на които немският език е майчин, придобиваме ясна представа за начинът, по който се говори в страната.

А когато се обучаваме от учители, чиито немски език не е майчин, имаме възможността да видим ясно разликата между двата езика и да си направим съпоставка.  Да не забравяме, че същите преподаватели са били и от нашата страна. Тоест те много добре разбират какви са основните ни трудности и как бихме могли по-лесно да ги преборим.

Ето, че и двата варианта имат своите предимства. Не винаги най-правилният избор е да се учим от човек, на който немският език е роден. Най-добрият съвет, който може да дадем в случая е да зададете въпрос, свързан с немския език или някоя немско говореща държава. Ако преподавателят отговори с плам и блясък в очите – то тогава това е правилният човек. Ентусиазмът е важен не само за ученика, но и за учителя.

 

9. Имаме по-богат избор от курсове

Разполагаме с варианти за обучение по немски език. Можем да се запишем на ваканционен курс и да посетим Германия или да разгледаме приказната Австрия. И всичко това докато учим език, смесвайки се с местното население. Ако искаме да разширим познанията си по езика, може да се запишем на обучение по бизнес немски език или пък технически.

Когато вече имаме някакви познания, повечето езикови центрове могат да ни направят тест и да определят с точност нивото, на което да се запишем. Така няма да има нужда да си губим времето в повтаряне научени вече неща или да се чувстваме назад с материала.

Темите за преподаване също могат да бъдат въпрос на избор от обучаващите се. Това е по-присъщо за малките групи, където всеки има глас и може да се обърне специално внимание на индивидуалните желания. А какво по-хубаво? Да научим точно това, което искаме!

 

8. Изучаването на немски език в група излиза по-изгодно

Където и да гледате за курсове, винаги тези в група са доста по-изгодни финансово от индивидуалните. Вече всеки би могъл да си го позволи.

 

7. Създаваме нови приятелства

Езиковият курс в група е много добро място за завързване на контакти. Срещаме хора със сходни на нашите интереси и всички имаме единна цел. Със сигурност ще се запознаем с личности, които ще привлекат интереса ни и могат да се превърнат не само в добри събеседници, но и в приятели. А защо не и да срещнем любовта на живота си?

6. Срещаме езикови партньори

От съществено значение за изучаването на какъвто и да е език, е взаимопомощта. Когато сме в група, можем да общуваме на немски език помежду си. По-лесно се отпускаме да говорим с хора, с които сме на едно ниво. Имаме и възможност за повече събеседници и разнообразни теми. Пък и дори когато само наблюдаваме, сме по-способни да видим грешките на другите отстрани и да се учим да ги избягваме. Това е още една възможност, която няма как да си създадем вкъщи, докато заниманията ни протичат индивидуално.

 

5. Получаваме отговори на въпросите си

При изучаването на немски език, който е толкова различен от нашия, редовно се появяват купища въпроси. Ако няма кой да ни отговори, тъпчем на едно място. Преподавателят винаги ще ни насочи в правилната посока и ще може да ни обясни неща, които сами няма как да разберем. А когато сме в група, можем да се възползваме и от знанията, които получаваме докато и другите задават своите въпроси.

 

4. Постоянен стимул

Чрез изготвения график на обучение, сме под постоянен външен контрол. Това сръчкване от някой друг отнема възможността да се застоим и да отложим развитието си.

Всеки обучаващ се има и домашна работа, която трябва да свърши и представи. В този случай ние сме стимулирани от напредъка на групата и гледаме да не изоставаме.

Да не забравяме и обратната връзка от преподавателя и останалите участници – винаги ще бъдем похвалени.

Когато пък се опитваме да учим вкъщи сами, разсейването е много голямо. Дали ще загледаме някой сериал или ще решим да си направим нещо за хапване, в което ще убием цялото време за учене. А социалните мрежи непрестанно ни известяват за това какво се случва на приятелите ни и отнемат фокуса ни.

 

3. Учебни материали

В един езиков курс по немски език преподавателят подготвя учебните материали и определя предварително плана, по който ще ни обучава. Той често е съобразен спрямо възрастта ни и други наши интереси.

Следвайки нашето развитие, винаги може да предложи допълнителни материали. Докато си седим вкъщи можем да получим по имейла всичко необходимо за домашната ни работа по обучението.

 

2. Сертификат и свидетелство за завършен курс по немски език

Какъв смисъл има да говорим прекрасен немски език, ако не можем да докажем на хартия, че това е така. Много институции, училища или работодатели биха желали да видят черно на бяло степента на владеене. Когато посещаваме редовно езиков курс, получаваме сертификат за участие. Свидетелство изкарваме след като сме положили изпит по съответното ниво. Тези документи могат да ни помогнат, за да подобрим професионалните си възможности.

 

1. Впечатляваме със знанията си

Колкото и да ни се радват на ентусиазма и напредъка вкъщи, в един момент вече никой не се интересува колко добре говорим немски език. Ставаме леко досадни и това допринася за загубата на мотивация. Докато учим в група обаче, всички забелязват напредъка ни и получаваме постоянно похвали за това. Понякога дори малко потупване по рамото може да ни зарадва и стимулира да продължаваме напред.

 

Така че да не отлагаме сбъдването на мечтите си! Да запишем курс по немски език и да се възползваме изцяло от предимствата на груповото обучение!