x

9 мотивиращи техники в изучването на чужд език

Статия

В изучаването на чужд език имаме основно две предизвикателства – да се мотивираме да започнем и да запазим мотивацията си до края. Често обаче, дори да преминем през първите стъпки в обучението, второто предизвикателство се оказва голямата спънка. Така е защото очакваме добри резултати прекалено скоро. Граматичните правила ни натоварват, а новите думи изискват концентрация. Изучаването на нов език отнема доста време и няма как след месец или два да говорим свободно. Как обаче да направим така, че да запазим мотивацията си за по-дълго време?

В тази статия ще ви запознаем с няколко техники, които поддържат желанието ни и правят обучението по-лесно.

1. Изяснете си защо искате да научите нов език

Първото и най-основно нещо, което трябва да изясните сами за себе си, е защо сте избрали да изучавате конкретния език. Каква е основната причина? Необходим ви е в работа? Обичате пътешествията и опознаването на нови култури? Имате корени в някоя страна, където говорят въпросния език? Или пък социалният ви живот е обвързан с това? Половинката ви се е записала на уроци по немски и искате да прекарвате повече време заедно? Замислете се и открийте вашето лично разковниче в желанието ви. А всеки път, когато усетите, че започвате да губите интерес – спомнете си го.

2. Предстоящо пътуване в съответната страна

Ако обичате да пътувате – това е вашето решение на проблема. Организирайте си пътешествие! Изучавате немски език? Разходете се до Германия, пообиколете няколко града, усетете местния дух и се слейте с обстановката. А защо да не споделите някое романтично изживяване с половинката във Виена, например?! Резервирайте няколко месеца по-рано. Нека това бъде вашата награда за усилията и времето, вложени в обучение по немския език. А когато почувствате, че мотивацията ви се изплъзва, разгледайте къде точно да отидете и какво може да видите.
За съжаление, не всеки може да си позволи такива разходки в чужбина. А ако трябва постоянно да се стимулираме по този начин, направо бихме се разорили! За това сме подготвили и следните съвети.

3. Поставете си реалистична цел

Нека не бъдем прекалено оптимистични. Няма как за месец – два да проговорим немски език свободно. Но може да си направим програма, към която да се придържаме и да следим прогреса си. Наблюдаваме процеса на обучение и как бавно се доближаваме до целта си. Достигнатите резултати носят приятното чувство на задоволство от свършената работа.
Ако основната ни цел е да научим немски език, трябва да я разделим на няколко подцели и да ги разпределим във времето. Например, да преминем материала от учебника за 6 месеца, което значи, че на седмица трябва да взимаме по два урока. А за да научим 1000 думи за същия период, е необходимо всеки ден да запомняме по 6 нови думи. Сега вече не изглежда толкова трудно, нали?

4. Учете заедно с половинката

Романтиката винаги е стимулираща. Убедете половинката да се включи и правете нещата заедно. Създайте си настроение и дори награди, когато има напредък. Обучението може да се превърне в забавна игра между вас и няма да усетите колко много неща са ви влезли в главата. Може заедно да се запишете на курсове по немски език в София. А накрая да пътешествате и практикувате наученото. Какво по-хубаво от това да си с любимия човек!

5. Работа или учене

Пробвайте да поддържате желанието да учите чрез работа. Поемете някой проект с клиенти в Швейцария. Или пък се запишете да следвате по програма Еразъм в Австрия. Опитайте да живеете на място, където трябва да общувате на съответния език. Така необходимото ви обучение по немски език ще премине изцяло на местно ниво. Ежедневната комуникация с хора, които свободно говорят немски, ще ви помогне изключително много. Бързо ще свикнете и постепенно ще започнете да разбирате какво се говори около вас. В някакъв момент дори ще проговорите без да се усетите. Учебниците ще оставите на заден план, защото обучението ви става предимно с практиката.

6. Намерете си подходящ партньор за разговор

Искате да учите немски език в София? Намерете си симпатичен и интересен партньор за разговори. Най-добре е, ако езикът му е роден. Но дори и да не е така, достатъчно е да може да говори свободно. Комуникацията с такъв човек ще повлияе положително на вашите езикови умения. Ще започнете по-лесно да разбирате езика и да се научите на правилно произношение. А ако разговорите са на интересни за вас теми, вие самите ще имате желание да се изразите възможно най-добре. Подходящият партньор би могъл да ви поправя, когато правите грешки и да ви насочва към правилните изрази и думи. Нещо като постоянен учител, само че ви доставя удоволствие и е интересно.
Ако ви е трудно да намерите такъв човек във вашата среда, запишете се на уроци по немски език. Покрай тях обезателно ще срещнете много хора, с които да комуникирате.

7. Създайте си приятна обстановка

Понякога не всичко, изброено досега, би могло да е от полза. Особено когато се съсредоточим над учебника и постоянно търсим как да се разсеем. Огромно значение в тези моменти е обстановката, в която се опитваме да учим. Ако успеем да си създадем място, на което се чувстваме добре, допълнително ще стимулираме мотивацията си. Обичате да слушате музика – пуснете си някое хубаво парче, стига да не ви разсейва. Направете си уютно и свежо – изберете светло местенце с възглавници, топлина и растения. Пригответе си кафе, шоколад или нещо приятно за хапване.

8. Намерете си любопитни теми

Най-лесното обучение по немски език е когато го свързваме с интересите си. Имате любими песни на немски? Или пък искате да прочетете някой автор в оригинал? Ако практикувате конкретно хоби – използвайте го, за да четете материали за него на езика, който учите. Пускайте си филми и телевизионни програми, слушайте и се опитвайте да разберете какво се говори. Така много по-лесно и по-бързо ще запомняте новите думи и фрази. Интересните теми ще поддържат желанието ви допълнително.

9. Учете език в група

Както сме споменавали в предишни наши материали – ученето в група е изключително полезно за мотивацията. Събирайте се с хора като вас. Най-лесно е да се запишете на курсове по немски език. Освен, че взаимно ще си помагате, груповото обучение допринася и за желанието. Имате възможност и за обратна връзка от преподавателя. Той ще следи процеса и ще поправя грешките ни. Винаги може и да ви насочи или побутне, ако изгубите желание.

Действайте смело и не губете време! Както апетитът идва с храненето, така и мотивацията идва с обучението. Следвайте съветите, които ви препоръчахме и ще бъдете приятно изненадани от себе си!
Успех!