x

6 ползи от владеенето на руски език

Статия

Русия е необикновена страна с богато културно и историческо наследство.  На фона на всички славянски езици, руският се отличава с висока уникалност. За всеки българин е полезно да владее руски език на прилично ниво. Най-хубавото е, че двата езика споделят обща славянската основа, което ги прави много близки. Българите много по-лесно свикват и разбират руския език за разлика от живущите в Западна Европа, САЩ, Канада или Австралия. Руската граматика, например, не е лесна за изучаване, но за всеки, изучавал български език, тя не би била сериозна преграда.

Но самостоятелната подготовка не е достатъчна за да се усвоят тънкостите и преодолеят основните бариери в общуването. Езиковите курсове са ключов момент в изучаването на непознат език. На тях се полагат основите, върху които по-нататък учащият продължава да гради знания и развива умения. Курсовете по руски са прозорец към различен и безкрайно интересен свят. 

Ако все още се колебаете дали си заслужава да се впуснете в ново лингвистично приключение, ето няколко причини, които ще ви помогнат да решите.

1. От всички славянски езици, руският е най-разпространен

Над 300 милиона са рускоговорящите по целия свят, което веднага го превръща в интернационален език, наред с английски, френски и немски език. В допълнение към това, руският е признат за официален език на ООН, което отключва добра възможност за кариерна изява.

2. Руските писатели звучат още по-красиво в оригинал

Харесвате руски писатели като Чехов, Достоевски или Глуховски и искате да ги четете в оригинал. Това е идеална причина да се запишете на курс по руски и постепенно да се задълбочите в руската литература. Четенето на даден автор в оригинал винаги носи по-силно усещане за близост и прави преживяването по-приятно и истинско.

3. Престижни университети 

Да, Русия предлага немалък брой престижни университети,  където да продължите образованието си. Ако имате желание да следвате за бакалавър или магистър, владеенето на руски е сериозен плюс. За да се запишете в Московски държавен университет „Ломоносов” , Московски институт за физика и технологии или Техническия университет „Бауман” в Москва, трябва да положите тест за проверка на знанията по руски. Подготвителен курс по руски може да гарантира успешно представяне.

4. По-добри възможности за онлайн общуване

В ерата на Интернет и компютрите виртуалното общуването се е превърнало в начин на живот. Руските форуми са изключително ценен ресурс що се отнася до полезна информация. Само тези, които разбират добре руски, имат привилегията да ползват богатството от споделена информация в най-различни области – бизнес, образование, икономика и пр.

5. Възможности за кариерно развитие

Във всяка обява за работа задължително условие е владеенето на английски език. Ако към тези знания добавите и руски, шансовете ви да се превърнете в желан кандидат се увеличават двойно. А в случай, че повече ви привлича живот в Русия, никога не е късно да си потърсите работа и да се преместите да живеете там. Русия е подредена и много добре развита икономически страна, предлагаща чудесни условия за живеене и професионална реализация.

6. Руските филми и сериали са по-въздействащи, когато нямат дублаж

Руската кино индустрия се развива с бурни темпове. На фона на постоянно снимащи се високобюджетни продукции, руското кино по нищо не отстъпва на холивудското. Когато разбирате добре езика, получавате страхотната привилегия да се насладите на филма истински, като го гледате без дублаж и без субтитри.