x

10 причини да учим чужд език – Част II

Статия

10 причини да учим чужд език – Част I (линк)


5. Създаваме нови приятелства

Може би най-важната причина да изучаваме чужди езици е възможността да създадем нови приятелства, а защо не и да намерим любовта на живота си?

От една страна, като се записваме на курсове, срещаме много нови хора в учебна среда. Тя често предразполага към сближаване, благодарение на регулярно прекараното време заедно и преследването на единна цел. Включване в пътувания за подобряване на езиковите умения, води до същото. От друга страна пък, умението да комуникираме и да се разбираме по-добре с местните, може да доведе до дългосрочни приятелски отношения. Нищо чудно в опита си да намерим нещо в чужда страна, да срещнем някой, който да се превърне в добър приятел до живот.

 

4. Да живеем в чужбина

Ако чувстваме, че имаме нужда от промяна или интересни изживявания, точно изучаването на чужд език може да ни отвори вратата към изцяло нови хоризонти. Защо да не поживеем известно време в Азия? Или пък да изградим мечтаната кариера в Западна Европа? Да се изучим в американски университет? Добрите чуждоезикови умения могат да ни предоставят коренно различен живот! Дават ни възможност да работим, учим или да живеем където пожелаем по света. Това е перфектната възможност за всеки авантюристично настроен дух!

 

3. Повече възможности в работата

В глобалния свят, в който живеем, бизнесът често развива дейността си на международно ниво. Големите компании работят с чуждестранни такива или създават филиали на различни места по света. Владеенето на два и повече езика се е превърнало в задължителна стъпка към по-добро развитие в кариерата. А където и да търсим нова работа, задължително ще изискват поне един чужд език в автобиографията ни. Дори като настоящи служители е възможно да повишим заплатата си само с придобиването на нови езикови умения. Според едно изследване работодателите са по-склонни да дават по-висока заплата на тези, които имат или придобиват нови езикови познания. Правилната комуникация е и от съществено значение за успешното сключване на сделки. Добре е да сме максимално подготвени, когато преговорите се водят на друг език.

 

2. Нови култури 

Защо да не се потопим максимално в атмосферата, която една чужда култура е създала? Пътувайки по нови места ние придобиваме знания за историята и нравите на абсолютно различни от нас хора. Храната и изживяванията, които ни предлага мястото, са само щипка от това, което можем да получим. Обогатявайки познанията си с местния език, ние вече достигаме до абсолютната дълбочина в разбирането на съответния народ. 

1. Разширяваме мирогледа си 

Изучаването на чужд език и култура ни помага да станем по-толерантни и разбиращи. Разширява мирогледа и отваря съзнанието ни. Променя възприятията ни за света и прави душевността ни по-богата. Поведението на всеки човек е повлияно от средата, в която е израснал, а опознаването на чужди култури ни поднася възможността да изградим в себе си нови неща, които харесваме. Разполагаме и с невероятния шанс да погледнем дадени проблеми и от друга гледна точна. Възможно е да се окаже по-правилна от нашата, ако имаме способността да я разберем.

 

А сега да захвърлим вече ненужните оправдания! Имаме достатъчно причини да започнем незабавно! Време е да учим езика, който винаги сме мечтали да говорим!