x

10 причини да учим чужд език – Част I

Статия

Много от нас са имали желанието да научат чужд език или дори няколко. В света, в който живеем, това умение е не само полезно, но и вече наложително. Границите са отворени, националностите се смесват, хората пътуват. А комуникацията с тях е ключова за нашето развитие. Доста често обаче зарязваме тези планове поради липса на време или достатъчно мотивация. С тази статия ще представим 10 причини да не отлагате повече.

 

10. Повишава самочувствието

Изучаването на чужд език е преживяване, което ни помага да бъдем по-уверени и по-успешни. Започвайки това начинание, ние трябва да се преборим със страховете и съмнения си. Колкото повече напредваме, толкова повече нараства удовлетвореността и мотивацията ни. Освен това получаваме много поздравления от другите, които все още не са започнали.

Подкрепа срещаме и в хората, чиито роден език е този, който учим. Освен, че ще ни похвалят, те ще се чувстват удобно да говорят с нас. Не трябва да ни притеснява, ако нямаме перфектна граматика и говор. Винаги ще получим положителна обратна връзка. А най-хубавото е, че придобитата самоувереност ще допринесе и в останали аспекти на живота ни. Ще имаме повече увереност в започването и на други нови проекти.

 

9. Подобрява паметта и физическото здраве

Както се грижим за добрата си физическа форма, така и нашият мозък се нуждае от тренировка. Ученето на нови думи и граматика раздвижва мозъчните клетки и допринася за подобряването на паметта. Това може да бъде особено полезно не само за тестове и изпити, но в ежедневието и работната среда. Мисълта ни започва да тече по-лесно, а способността ни да учим каквото и да било, се подобрява.

Парадоксално, но се оказва, че тренирайки мозъка си, ние повлияваме силно и на физическото си здраве. Според изследване от University College London, с изучаването на повече езици, шансът да избегнем заболявания като Алцхаймер и деменция е много по-голям.

 

8. Обогатява преживяванията ни при пътувания

Пътуването винаги води до много приключения и приятни емоции. Почивката може да бъде по-вълнуващо и ползотворно изживяване, ако успеем да избегнем туристическите информационни центрове и комуникираме директно с местните. Независимо от уменията ни, всеки би се зарадвал, ако използваме език, на който ни разбира. Директно печелим билет за гмуркане в дълбините на местния живот, с който да обогатим познанията си за хората, културата и историята на страната. Кой знае? Може пък да ни поканят и на питие, което да открие изцяло нова вселена за нас! Ще се върнем заредени не само със снимки от интересни места, но и с много любопитни истории и добри чуждестранни приятелства.

 

7. Подобрява умението да взимаме решения

Изследване на Чикагския университет (The University of Chicago) показва, че когато знаем още един език, взимането на решения става много по-бързо и лесно. Постоянната нужда да избираме езика, на който говорим, подобрява умението да се фокусираме и контролираме.

Говорейки свободно два или повече езика, не усещаме как ги сменяме в мислите си. Способността да разсъждаваме за проблемите си по този начин, може да изкара ненужните емоционални товари или да ни помогне да видим нещо, което сме пропуснали.

 

6. Повишаваме привлекателността си

Дали сме на среща в изискан ресторант и поръчваме свободно от менюто или говорим с лекота на локалния език с местните, все ще успеем да привлечем вниманието и възхищението върху себе си. Според проучване на британска агенция за запознанства, акцентът ни прави по-обаятелни. Не трябва да се срамуваме, ако не владеем добре езика и произношението ни куца. Дори тогава имаме възможността да впечатлим нашия чуждестранен приятел. Да се замислим само, колко пъти сме намирали за сладко, когато чуем чужденец да произнася думи на български? 

*Към 10 причини да учим чужд език – Част II (линк)