x

Как да станете по-добри в писането на немски език

Статия

Умението да изразяваме свободно мислите и идеите си на немски, или на който и да е друг чужд език, е едно от най-важните. Добрата новина е, че това е напълно постижимо, но, разбира се, с цената на ефективни тренировки и добър учител. Ето защо е от значение да посещавате езиков курс и да се отнасяте сериозно към задачите, които се поставят на него.

 

Способността да пишете правилно на немски ви дава сериозно предимство при писмената комуникация. Правилното писане е важно изискване в различни ситуации: от водене на блог, писане на разкази за конкурси, комуникация по Скайп или имейл, до писане на есе за кандидатстване в престижни учебни заведения. Каквато и причина да имате да искате да учите немски език, писането е едно от уменията, които дават големи привилегии.

 

Ето няколко съвета как да подобрите писането си:

 

1. Ходете на курс по немски

Училищната подготовка в голяма част от случаите се оказва крайно недостатъчна. Ако държите да получите солидни знания по немски език, започнете да посещавате езиков курс. Там преподавателите се отнасят много по-отговорно към ролята си и се стремят да помогнат на учащия по различни начини. Един интензивен курс по немски в София може да ви даде много повече отколкото предполагате. Наред с усвояване на учебен материал, покриващ международни езикови стандарти, там ще получите ценни ориентири и съвети за ефективна самостоятелна подготовка.

 

2. Купете си тетрадка, която ще ползвате само за упражнения по писане

В нея може да си записвате мисли и лични мнения по теми, които ви вълнуват. На определени етапи може да давате написаното на преподавателя от курса по немски, който ще го провери, изкаже мнения и даде  насоки. Нека критиката не ви притеснява. Тя е неизменна част от учебния процес.

 

3. Превърнете писането в навик

Колкото по-често пишете, толкова по-развити ще стават уменията ви. Препоръчително е да си създадете навик да пишете всеки ден. По този начин, изграждайки си дисциплина, стимулирате напредъка.

 

4. Използвайте Интернет

Създайте си блог и пишете статии в него на тематика, която представлява интерес за вас. Обичате компютърни игри, мода или пък готварство - пишете за това. По-лесно се учи език когато се практикува в области, които ни харесват и вълнуват. Полезно упражнение е да участвате в немски интернет форуми и Фейсбук групи, където често се дава широко поле за изява.

 

5. Преодолейте предизвикателствата на граматиката

Граматиката е най-големият препъни камък в правилното писане на немски. В никакъв случай не търсете онлайн инструменти за автокорекция. Първо, те са ненадеждни и могат да ви объркат. Второ, те не ви помагат да научите тънкостите на немската граматикa. Вместо това помолете вашия учител от курса по немски да ви препоръча граматика, която да ползвате.

Изучването на чужд език е многопластов процес. При него не е същото като да наизустиш урок по история или география. Езиковото обучение изисква много труд, но най-вече потапяне в културата, историята и традицията на самата държава.