x

Как да учим два чужди езика едновременно без да се объркваме

Статия

На пръв поглед ученето на два чужди езика по едно и също време не изглежда трудно начинание, но колкото повече материал се натрупва, толкова повече учещият започва да се пита: "Правилно ли постъпих заемайки се и с две отговорни задачи?"

Истината е че, човек може да овладее повече от един чужд език, при това до прилично ниво. Когато изучава два едновременно и започва от най-ниското ниво, в даден момент действително има опасност да настъпи известно объркване.

Мнозина се заблуждават, че ако учат едновременно два романски езика (френски, италиански, испански или португалски) ще поддържат приличен прогрес и при двата. Макар тези езици да имат общ корен, за всеки един са характерни особености, които в процеса на учене биха могли да породят объркване.

Ето няколко съвета, с които да избегнете каквито и да било обърквания и колебания:

1) Запишете се на курсове. Това е най-добрият начин да дадете летящ старт на ново езиково начинание.

2) По възможност изберете да учите два езика, които са достатъчно различни един от друг, например немски и руски, шведски и испански, японски и португалски, корейски и руски и т.н. Испанският и италианският например принадлежат към едно езиково семейство. Ако учите и двата от нулата, има висок риск рано или късно да започнете да се обърквате.

3) Ако времето не ви притиска, учете първо единия и след известно време започнете и втория. Например, посещавайте курс по немски език. Изчакайте докато покриете ниво А1 (или за предпочитане А2) и едва тогава направете първите си крачки в изучаване на втория чужд език.

4) Упражнявайте се да говорите.

Мнозина може да чуете да казват: „Разбирам всичко, което ми казват на немски, само че не мога да им отговарям“. Това е показател, че въпросното лице не владее добре немски.

Има огромна разлика между научаване на граматически правила, увеличаване на лексикалния запас, гладко четене и самото говорене на даден език. Умението да говорим най-добре разкрива колко добре познаваме езика.

Затова упражнявайте се да говорите, независимо колко малко думи знаете. Ще допускате грешки, но това е напълно простено. Курсът по немски е идеалното място където може да се упражнявате да говорите, участвайки в диалози с приятели-съкурсници.

Овладяването на два чужди езика почти по едно и също време е постижима цел, стига да разполагате с време, търпение и готовност да положите усилия. Трудности няма да липсват, но удоволствието и ползите от придобитите знания си заслужават.