x

Ефективни съвети за по-добър немски акцент

Статия

Когато изучаваме чужд език, умението да го говорим с акцент, доближаващ се до естествения, е също толкова важно, колкото и умението да четем и слушаме на същия език.

Ето няколко ефективни техники, които ще ви помогнат да усъвършенствате немския си акцент.

Съвет 1: Упражнявайте се постоянно

Посещаването на курс по немски е задължително условие ако искате да се научите да произнасяте правилно думите. Но не се ограничавайте само със занятията на курса. Упражнявайте говоренето си постоянно по най-различни начини. Интернет ни помага лесно да се свързваме и общуваме с хора от различни националности. Намерете германка или германец, с който да упражнявате говорене по Skype, Facebook или Hangouts.

Съвет 2: Не се увличайте по диалектите

Подобно на много езици и при немския ще срещнете всякакви диалекти. Това не трябва да ви плаши. Придържайте се към официалния немски. Няма нужда да се задълбочавате над определен диалект. Населеното на Германия е пъстра плетеница от най-различни националности. Немците са свикнали да общуват с хора, на които немският не е майчин език. Вашата цел е се научите да говорите езика им правилно и гладко, за да може да общувате свободно с тях без те да се затрудняват и притесняват дали са ви разбрали или не.

Съвет 3: Слушайте активно, а не пасивно

Слушането развива говоренето. За целта обаче трябва да умеете да слушате активно. Упражнявайте се като слушате видеоклипове или кратки подкасти, на които се говори на чист немски. Тази практика е полезна за начинаещи или средно напреднали в езика. Аудиокнигите и филмите предлагат по-сложно съдържание, което би било полезно за напредналите ученици.

Съвет 4: Упражнявайте фрикативните съгласни

Проходните, наричани още фрикативни, съгласни изпълняват важна роля в немската реч. За правилното произнасяне на определен съгласен звук трябва да сте запознати с мястото и начина на артикулация. Мястото може да бъде долната устна, поставена до предните зъби или задната част на езика опряна в небцето. При образуването на желания звук въздухът трябва да премине през образувания тесен проход, а езикът да се усуче и изтласка въздуха.

Съвет 5: Запишете се докато говорите

Използвайте приложение от смартфона си и се запишете докато изказвате мнение по тема, която ви вълнува, пример наскоро гледан филм или футболен мач. Може да си направите клип и да го качите в YouTube приканвайки потребителите да споделят мнението си в полето за коментар. Ако сте срамежливи може просто да покажете записа на учителя от курса по немски и да го попитате какво мисли.

Съвет 6: Внимавайте с произнасянето на "р"

Някои казват, че на немски "р" се произнася почти както във френски език, много меко и нежно, все едно си прочиствате гърлото. Това се нарича увуларна проходна съгласна. При нея звукът идва от гърлото. Докато гледате клипове на немски, обърнете внимание как точно говорещият изговаря „р“ в речта си и се опитайте да го имитирате.