x

5-те от най-дългите думи на немски език и тяхното значение:

Статия

Въпреки че не е единствен, всички знаем, че немския език е знаков с възможностите си за своите сложни и дълги думи.
Дори Марк Твен казва, че поради дължината си, някои от немските думи имат своя собствена перспектива.


Но това не трябва да представлява бариера при научаването им, а напротив – да започнем да виждаме смисъла в тяхната структура и значение.

Нека да разгледаме 5 от най-дългите думи на немски език и тяхното значение:

 

1- Siebenhundertsiebenundsiebzigtausendsiebenhundertsiebenundsiebzig

Точно така, думата е дълга и има 65 букви – възможно е да останете без дъх докато я кажете, ако не сте успели да си поемете дъх преди нея.
Ако нямате идея какво означава думата, опитайте се да я прочетете отново – точно така, в нея се съдържат числа и по-точно числото седем.
Понеже всички числа в немския език могат да бъдат казани с дълги думи, тази дума съдържа цифрата седемстотин седемдесет и седем хиляди, седемстотин седемдесет и седем (777,777)

2- Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz

Думата се състои от 63 букви и се отнася до закона за делегиране на мониторинг на етикетирането на говеждо месо. Това е официално най-дългата дума, която се появява в правителствените документи. Законът е приет през 1999 г. и е имал за цел да защити потребителите на говеждо месо от болестта на луда крава. Законът обаче отпадна, тъй като ЕС заяви, че тестването вече не е необходимо. Следователно думата вече е част от историята.

3- Rechtsschutzversicherungsgesellschaften

Тази дума се състои от 39 букви и държи рекорд в книгата на Гинес, като най-дългата дума, ползвана в ежедневието на немците. Нейното значение е, че застрахователните компании предоставят правна защита.

4- Kaftfahrzeug-Haftpflichtversicherung

Със своите 36 букви, тази дума включена в речника Duden, като най-дългата дума на немски език в нея. Нейното значение се равнява на застраховка „Гражданска отговорност„

5- Sozialversicherungsfachangestelltenauszubildender

Тази дума се състои от 49 букви.
Тя се отнася за стажант-асистент брокер в социалното осигуряване.

Зад всяка от тези сложни и дълги думи стои логика за тяхното конструиране.

В курсовете по немски език, добрият учител ще ти разясни тази логика и ще можеш бързо да разделиш думата на отделните й компоненти и бъза да откриеш значението й.